Tuesday, March 13, 2007

Bodélésänkan


Ett mysterium som länge gäckat vetenskapen förefaller vara löst. Amazonas regnskogar har ett märkligt tunt och fattigt jordlager, de flesta av oss har nog sett bilder på den tunna, röda skorpa där ingenting kan växa som är allt som återstått efter ett par års odling på platser där regnskogen har skövlats. Dessutom har forskare vetat att stora mängder näringsämnen varje år sköljs ut i havet med amazonas bruna vatten. Dessa näringsämnen måste ersättas på något sätt, annars skulle regnskogen mycket snart ha förvandlats till en förvisso mycket blöt plats, men ändå i biologiskt avseende en öken helt fri från näringsämnen.

Nu har geografer från England, USA, Israel och Brazilien hittat en förklaring som är lika fantastiskt vacker som den är rimlig. Näringen kommer från Centralafrika!

Passadvindarna spelar huvudrollen: varm luft stiger uppåt vid ekvatorn och ersätts av torrare, svalare vindar från nordligare breddgrader. Dessa vindar, som hela tiden blåser in mot ekvatorn, "böjs av" mot väster på grund av jordens rotation och ger upphov till det som kallas passadvindar: stabila bälten av nordostliga respektive sydostliga vindar på varsin sida om ekvatorn.
Norr on ekvatorn, vid Saharas sydligare delar i norra Tchad finns en 25 mil bred sänka mellan två ordentliga berg, Bodélésänkan. Denna sänka är orienterad i en perfekt nordostlig riktning som effektivt samlar ihop de förhärskande nordostliga vindarna som när de koncentreras på detta sätt får en väldig kraft. Särskilt under morgontimmarna är de som intensivast och innehåller då så mycket energi att de lyfter med sig en massa sand. En VÄLDIG massa sand. Varje dag med rätt vindar (vilket är ungefär 40% av dagarna mellan november-mars) bildas ett stort "sandpaket" som med passadvindarnas hjälp transporteras flera hundra mil. Ja, det visar sig när forskarna analyserade datan att det från Bodélésänkan frigörs så mycket sand (i snitt 0.7 miljoner ton per dag under vintermånaderna!) som förs över atlanten att den ensam är ansvarig för mer än hälften av de partiklar som regnar ner över Amazonas varje år!
Bodélésänkan, ett namn att lägga på minnet!

Länk till originalartikeln