Friday, October 28, 2005

Finnar, ständigt dessa finnar!


Ibland är det bara för sjukt det där med fåglarna. När jag surfar in på Finlans finaste fågelsida, Tarsiger.com möts jag av den här bilden och den här nyhetstexten:


Siberian Rubythroat, Luscinia calliope

Kokkola, Rödsö (W-Finland)
The bird was found dead in a Pygmy Owls nestbox. Third record for Finland.

Går det att förstå hur osannolikt det är? Rubinnäktergalen. Rubinnäktergalet! Denna legendariska art är tidigare bara funnen några gånger i england (fair island är helt oslagbart vad gäller sibiriska rariteter, konstigt nog), en gång i tyskland, en i norge och nu tre i finland. Vi svenskar drömmer inte om andra saker i oktober än att få hitta en sådan. Och nu: hittad död i en holk där en sparvuggla bor? Det är så sjukt.

Det är som när de (finnarna) hittade en oceanlöpare på en frusen sjö i norra finland i januari 1993. Den mådde väldigt dåligt och dog lite senare. Oceanlöparen är en liten stormsvala som häckar i sydatlanten och i några små kolonier på madeira och utanför portugal. Det föreligger två fynd av ilandflutna döda fåglar i england, tre levande i frankrike, två i spanien och ett liknande fall där en död fågel hittades mitt i vintern i Schweiz är de enda fynden i europa utanför häckningsplatserna.
Jo, det kändes ju sannolikt att finnarna skulle hitta en!

No comments: