Friday, June 30, 2006

Ka-ching! Första triumfen!

Just den blomfluga som var på bild i inlägget nedanför, visade sig vara en riktig stänkare! Det är en Merodon avidus, smal lökblomfluga. Den är klassad som Sårbar enligt den senaste rödlistan (alltså den publikation som listar vilka arter som behöver särskild hänsyn) och är bara känd från ett tiotal lokaler i Sverige! De flesta av dessa lokaler ligger förvisso inom ett par mils radie från mitt hem, men jag är övertygad om att fotbollsplanen utanför vår tomt inte var känd sedan tidigare som hemvist för arten!
Arten hör hemma på centralasiens stäppen, men har små utposter på stäppliknande områden i sydöstra europa samt på öland och gotland.

Den känns igen på att den saknar en sporre på "knäskålen" ovanför lårbenet (1) samt har en stor, triangulär sporre på det mycket kraftiga bakersta lårbenet (2).



På ovansidan så kan man dessutom se att den har tydliga, ljusgrå "kommatecken" på segment tre och fyra på bakkroppen, samt orangeröda sidor av det första segmentet . Mellankroppen är fint längsstreckad i grått, men det syns bara i rätt ljus.


Nåt så djävulskt!

No comments: